VÁCI ÉRTÉKTÁR
Közérdekű Muzeális Gyűjtemény


Cím: 2600 Vác Köztársaság út 19.
Telefon: 27 513-482
Email: info@ertektar.vac.hu
   Főoldal
   Kiállítások
   Gyűjtemények
   Programok
   Múzeumpedagógia
   Játékok
   Értékek mindenkinek
   Szolgáltatások
   k.é.k.
   Nyitva tartás
   Kapcsolat
   Hírek
   Pályázatok
   Irattár
   Gyűjtemény katalógus
   Hírlevél feliratkozás

Partnerek
Vac.hu hírek
 - Zajlik a vĂĄratlan problĂŠmĂ...
 - SzĂŠpĂźl a vĂĄros: kĂĄtyĂşzĂ...
 - ĂtadtĂĄk a megĂşjult DeĂĄkv...
 - TĂśbb szĂĄz csalĂĄd ment el ...
 - AtlĂŠtika – VĂĄci edző el...
forrás: www.vac.hu  
A Váci Értéktár 2012-ben megszűnt. A honlap csak archív anyagokat tartalmaz. A Pannónia Házzal kapcsolatos információk a Tragor Ignác Múzeum honlapján - www.muzeumvac.hu - érhetőek el.
Pályázatok
Erdély: táj - kép. Konferenciafelhívás
Határidő: 2012. június 4.
Észak-Erdély Magyarországhoz történt visszacsatolását követően Hóman Bálint vallás- és oktatásügyi miniszter kezdeményezésére jött létre 1941-ben a székelyföldi ösztöndíj, amelynek keretében 1941 és 1943 között képzőművészek kaptak lehetőséget, hogy a Székelyföldön alkossanak. Az ösztöndíj művészeti programja kifejezetten a székelyföldi táj és az ott élő emberek bemutatását tűzte ki célul. Az ösztöndíjasok válogatott képeit 1943-ban először a Szépművészeti Múzeumban, majd 1944 elején Kolozsváron mutatták be, s ezt követően a kiállítás Székelyföldre érkezett volna. A tervek megvalósítását a német megszállás akadályozta meg.

A székelyföldi ösztöndíjasok között volt Hincz Gyula (1904-1986) grafikus és festőművész, akinek hagyatékát a Váci Értéktár Közérdekű Muzeális Gyűjtemény gondozza. A 2012/13-as Hincz Gyula: Erdély című tárlat a művész életművét feldolgozó kiállítás-sorozatunk részeként a székelyföldi képeket mutatja be. A kiállításhoz kapcsolódóan szervezett tudományos konferencia célja, hogy a székelyföldi ösztöndíj tágabb kontextusának elemzése révén a Magyarország és Erdély közötti kapcsolatok 20. századi történetének és azok jelenkori tanulságainak jobb megértését szolgálja.

A konferencia időpontja: 2012. szeptember 27-28.
A konferencia helyszíne: Váci Értéktár, Pannonia ház (2600 Vác, Köztársaság út 19.)

A konferenciára valamennyi társadalomtudományi diszciplina (művészettörténet, irodalomtörténet, társadalom- és politikatörténet, néprajz stb.) képviselőinek jelentkezését örömmel fogadjuk, amennyiben kutatásaik kapcsolódnak a meghirdetett témákhoz. Jelentkezni az irattár menüpont alatt lévő jelentkezési lap kitöltésével lehet, amely tartalmazza a tervezett előadás rezüméjét. A konferencia végleges programját a jelentkezések alapján állítjuk össze, az előadások szerkesztett változatát tanulmánykötetben tervezzük megjelentetni.

Jelentkezési határidő: 2012. június 4.
A jelentkezési lapot Mészáros Balázs igazgatónak címezve postán a Váci Értéktár, 2600 Vác, Köztársaság út 19. címre kérjük feladni vagy emailen (aláírva, szkennelve és pdf formátumban) az info @ ertektar . vac . hu címre kérjük eljuttatni.

További információ meszaros.balazs@ertektar.vac.hu email címen, illetve a + 36 30 385 0115-ös telefonszámon kérhető.





Dunaweb Szolgáltató Kft. 2009.