Kortárs Értékek Kiállítása 2012

A Váci Értéktár Kortárs Értékek Kiállításának (k.é.k.) sorozata 2011-ben indult útjára. Célja, hogy párbeszédet kezdeményezzen a művészek és a közönség között, bemutatva a képzőművészet különböző irányzatait. A kiállításokon 35 évnél fiatalabb a Dunakanyarban élő a Dunakanyarhoz kötődő képzőművészek vehetnek részt, akiknek alkotásaiból szakmai zsűri válogat. A kiállítási projkettel lehetőséget szeretnénk biztosítani a fiatal alkotóknak, hogy bemutatkozzanak, és teret nyerjenek művészetüknek.

A 2012-es kiállításhoz kapcsolódó programokon a kiállító fiatalok művészetüket, élményeiket, egy egyéni foglalkozás keretein belül osztották meg a serdülő és fiatal generációkkal. A kiállítók már a korosztályi közösségnek köszönhetően is könnyen teremtettek kapcsolatot a diákokkal, tanulókkal. Meggyőződőséünk, hogy a koncertek és múzeumpedagógia foglalkozások során szerzett élmények hidat képeznek a kortárs kultúra és közönség között.

A k.é.k. 2012-es programjainak dokumentálása és internetes megjelenítése az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

Zsűri 2012

Adorján Attila

Balassagyarmaton született festőművész ma Vácon él. Művészetében a népszerű hiperrealista tendenciákat használja, figyelme azonban több rétű, kiterjed a művészet minden ágára. Képeiben ugyanúgy kapcsolódik a klasszikus festészethez, mint ahogy korunk problémáihoz. Több hazai és külföldi díjat elnyert (CW Bank, Strabag – 2005), a festészet területén ízig-vérig kortárs művész, aki számos nemzetközi kiállításon ért el sikereket. Adorján Attila, folyamatosan figyelemmel kíséri a váci művészeti eseményeket, csendes megfigyelője a körülötte zajló életnek.

Bárdosi József

A zsűri összeállításánál fontos tényező volt hogy neves szakírók és művészek is helyet kapjanak a grémiumban. Bárdosi József 1978–81 között az ETKF rajz-népművelés szakjának, majd 1984–88 között az ELTE BTK művészettörténet szakos hallgatója. 1987 óta dolgozik váci Tragor Ignác múzeumban művészettörténész muzeológusként.

Gyémánt László

Gyémánt László festőművész, a zsűri elnöke. Az idős művész élete folyamán a világ számos pontján megfordult. Virtuóz festészetén keresztül az életet és a zenét adja vissza egyedi realista technikáján keresztül. Számos műfajban kísérletezik, és folyamatosan tanul kortársaitól, festő társaitól. Legjobban a portré műfaján keresztül érvényesíti egyedi technikáját, nagy figyelmet fordít a vele szemben ülőre, helyzeti előnyét nem használja ki. Legfontosabb érték számára a szabadság érvényesülése.

Németh Árpád

A k.é.k. kiállításának zsűrijének összeállítása során fontos szerepet kapott, hogy kiegyensúlyozzuk a különböző irányvonalakat, Németh Árpád művészetével a nonfiguratív irányzatokat képviseli. A váci kötődésű festőművész, állandó résztvevője és szervezője a város kulturális életének.

Orvos András

Orvos András Békéscsabán született, ma már elengedhetetlenül váci kötődésű művész. A mindennapokban a politikai színtéren is kiáll a művészet érdekei mellett. Festészetében nem akar mindent megtudni a világról, hanem a nézőre hagyja a képek megfejtésének rejtélyét. Képei izgalmasak, személyisége a magyar művészet történek minden fontosabb pillanatában ott található. Lelkesen vállalta több fiatal művész mentorálását, szakmai tudásával és jelenlétével garantálja, hogy Vác ne maradjon friss és új ötletek nélkül.