VÁCI ÉRTÉKTÁR
Közérdekű Muzeális Gyűjtemény


Cím: 2600 Vác Köztársaság út 19.
Telefon: 27 513-482
Email: info@ertektar.vac.hu
   Főoldal
   Kiállítások
   Gyűjtemények
   Programok
   Múzeumpedagógia
   Játékok
   Értékek mindenkinek
   Szolgáltatások
   k.é.k.
   Nyitva tartás
   Kapcsolat
   Hírek
   Pályázatok
   Irattár
   Gyűjtemény katalógus
   Hírlevél feliratkozás

Partnerek
Vac.hu hírek
 - Birtokba vettĂ©k az ovisok a...
 - A polgármesteri hivatal akt...
 - Hamarosan elkĂ©szĂĽl a Szent...
 - Asztalitenisz – Másodszor...
 - Bringanappal zárult a váci...
forrás: www.vac.hu  
A Váci Értéktár 2012-ben megszűnt. A honlap csak archív anyagokat tartalmaz. A Pannónia Házzal kapcsolatos információk a Tragor Ignác Múzeum honlapján - www.muzeumvac.hu - érhetőek el.
Pályázatok
k.é.k. - Kortárs Értékek Kiállítás 2012
Határidő: 2012. július 16-szeptember 5.
Pályázati felhívás k.é.k. - Kortárs Értékek Kiállítása
A Váci Értéktár Közérdekű Muzeális Gyűjtemény pályázatot hirdet a Váchoz, illetve a Dunakanyarhoz földrajzilag és/vagy érzelmileg kötődő fiatal képzőművészek csoportos kiállításon való részvételre.

A pályázatra minden 35. életévét be nem töltött művész pályázhat. A kiállítás célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson fiatal képző és iparművészeknek, hogy élénkítse a közönség és az új művész generáció kapcsolatát, hogy bemutassa a jelenleg uralkodó művészeti tendenciákat és irányokat.

Minden pályázó legfeljebb 3 művének jó minőségű 1 MB-nál nem nagyobb reprodukciójával, a művekhez tartozó rezümével és szakmai önéletrajzzal pályázhat. A jelentkezés feltétele a mellékelt pályázati űrlap kitöltése. A beérkezett pályamunkákat meghívott szakmai kuratórium bírálja el.

A kuratórium tagjai: Gyémánt László festőművész Orvos András festőművész Németh Árpád festőművész Adorján Attila festőművész Bárdosi József művészettörténész

A kuratórium elsősorban narratív és figurális munkákat vár a pályázóktól. A pályázati kiírás fotóművészeti alkotásokra nem vonatkozik.
A kuratórium 15 képzőművészt válogat ki a pályázók közül, akik kiállíthatnak a Váci Értéktár Pannonia Házban működő kiállítótermében. A kiállításhoz egy kortárs művészeti alkotó projekt is tartozik, melyen a kiállításra pályázó és a kiállítási lehetőséget elnyert alkotóknak kötelező a részvétel. Ennek részleteiről a pályázati dokumentációhoz csatolva bővebben tájékozódhatnak. A pályázatokat e-mailen várjuk a muzped@ertektar.vac.hu címre. Kérdéseket ugyancsak ezen az e-mail címen várunk.

Pályázatok leadási határideje: 2012. szeptember 5.
A kiállításon résztvevő művészeket legkésőbb szeptember 10-ig értesítjük. A szakmai zsűri által beválogatott művek beszállításáról, valamint a kiállítás zárását követő elszállításáról a pályázó gondoskodik. A pályamunkákat installálásra alkalmas állapotban legkésőbb október 8-ig várjuk a Váci Értéktárba. (H-2600 Vác, Köztársaság út 19.).
Kapcsolodó dokumentumok:
Kortarsmuveszeti_palyazat_2012.doc
kortars_muzeumi_projekt2012.doc
palyazati_urlap2012.doc
Bóbita, Bóbita táncol rajzverseny
Határidő: 2012. május 10
A Váci Értéktár rajzversenyt hírdet a 3-14 éves korosztály számára Bóbita, Bóbita táncol címen, három korcsoportban. A verseny témája: illusztráció készítése Weöres Sándor: A tündér című verséhez Az alkotásokat szabadon választott technikával, A/3-as vagy A/4-es méretben készíthetik el. Beadási határidő: 2012. május 10. Az ünnepélyes eredmény hirdetésre az Értéktár Napon, a Váci Értéktár családi napján kerül sor, 2012. május 12-én délelőtt fél 11-kor a Pannónia ház udvarán. A versenyen értékes ajándékok kerülnek kiosztásra. A verseny fő díja a második és harmadik korcsoportban ingyenes résztvétel a Váci Értéktár Bóbita játszik nyári táborába, mely idén 2012. július 25. és július 29. között kerül megrendezésre. A tárgynyeremények mellett az első korcsoport első három helyezett pályamunkáit a gyerekeknek pólókra nyomtatatjuk, így számukra is örök emlék marad a verseny. A veseny után az Értéktár Napon koncertekkel, mese olvasással és kézműves foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket, és a családokat.
Erdély: táj - kép. Konferenciafelhívás
Határidő: 2012. június 4.
Észak-Erdély Magyarországhoz történt visszacsatolását követően Hóman Bálint vallás- és oktatásügyi miniszter kezdeményezésére jött létre 1941-ben a székelyföldi ösztöndíj, amelynek keretében 1941 és 1943 között képzőművészek kaptak lehetőséget, hogy a Székelyföldön alkossanak. Az ösztöndíj művészeti programja kifejezetten a székelyföldi táj és az ott élő emberek bemutatását tűzte ki célul. Az ösztöndíjasok válogatott képeit 1943-ban először a Szépművészeti Múzeumban, majd 1944 elején Kolozsváron mutatták be, s ezt követően a kiállítás Székelyföldre érkezett volna. A tervek megvalósítását a német megszállás akadályozta meg.

A székelyföldi ösztöndíjasok között volt Hincz Gyula (1904-1986) grafikus és festőművész, akinek hagyatékát a Váci Értéktár Közérdekű Muzeális Gyűjtemény gondozza. A 2012/13-as Hincz Gyula: Erdély című tárlat a művész életművét feldolgozó kiállítás-sorozatunk részeként a székelyföldi képeket mutatja be. A kiállításhoz kapcsolódóan szervezett tudományos konferencia célja, hogy a székelyföldi ösztöndíj tágabb kontextusának elemzése révén a Magyarország és Erdély közötti kapcsolatok 20. századi történetének és azok jelenkori tanulságainak jobb megértését szolgálja.

A konferencia időpontja: 2012. szeptember 27-28.
A konferencia helyszíne: Váci Értéktár, Pannonia ház (2600 Vác, Köztársaság út 19.)

A konferenciára valamennyi társadalomtudományi diszciplina (művészettörténet, irodalomtörténet, társadalom- és politikatörténet, néprajz stb.) képviselőinek jelentkezését örömmel fogadjuk, amennyiben kutatásaik kapcsolódnak a meghirdetett témákhoz. Jelentkezni az irattár menüpont alatt lévő jelentkezési lap kitöltésével lehet, amely tartalmazza a tervezett előadás rezüméjét. A konferencia végleges programját a jelentkezések alapján állítjuk össze, az előadások szerkesztett változatát tanulmánykötetben tervezzük megjelentetni.

Jelentkezési határidő: 2012. június 4.
A jelentkezési lapot Mészáros Balázs igazgatónak címezve postán a Váci Értéktár, 2600 Vác, Köztársaság út 19. címre kérjük feladni vagy emailen (aláírva, szkennelve és pdf formátumban) az info @ ertektar . vac . hu címre kérjük eljuttatni.

További információ meszaros.balazs@ertektar.vac.hu email címen, illetve a + 36 30 385 0115-ös telefonszámon kérhető.
Felhívás
Határidő: 2011. október 17.
A Váci Értéktár és a Vác-Felsővárosi Református Egyházközség a Váci Református Népfőiskola 20 éves jubileuma alkalmából 2011. novemberében kiállítást rendez a váci reformátusok történetéről. A kiállításnak a Váci Értéktár ad otthont a város főterén, a Pannonia-házban.

A kiállítás szervezői örömmel várnak minden, a váci református gyülekezet történetére vonatkozó írott vagy képi dokumentumot (levelek, naplók, családi iratok és fényképek, vallási élet tárgyai).

A kiállításon az egyházközség és a templom történetének bemutatása mellett külön hangsúlyt szeretnénk helyezni a gyülekezeti élet és a családi hagyományok bemutatásának, ezért érdeklődéssel várjuk mindazok jelentkezését, akik a református gyülekezet mindennapjaira vonatkozó emlékeket őriznek, s azokat szívesen bocsátják a kiállítás idejére a Váci Értéktár rendelkezésére.

A kiállításra szánt emléktárgyaikat, fényképeiket 2011. október 17-ig Kis Csongornál (+36 30 638 4749) a Vác-Felsővárosi Református Egyházközség gondnokánál, vagy Mészáros Balázsnál (+36 30 385 0115) Váci Értéktár mb. igazgatójánál adhatják le a Pannonia házban.
Kortárs művészeti pályázat
Határidő: 2011. április 22.
A Váci Értéktár Muzeális Intézmény pályázatot hirdet a Váchoz, illetve a Dunakanyarhoz földrajzilag és/vagy érzelmileg kötődő fiatal képzőművészeknek csoportos kiállításon való részvételre.

A pályázatra minden 35. életévét be nem töltött művész pályázhat.

A kiállítás célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson fiatal képző, és iparművészeknek, hogy élénkítse a közönség és az új generációs művészek kapcsolatát, hogy bemutassa a jelenleg uralkodó művészeti tendenciákat és irányokat.

Minden pályázó legfeljebb 5 művének jó minőségű 1 MB-nál nem nagyobb reprodukciójával, a művekhez tartozó rezümével és szakmai önéletrajzzal pályázhat. A jelentkezés feltétele a mellékelt pályázati űrlap kitöltése.

A beérkezett pályamunkákat meghívott szakmai kuratórium bírálja el.

A kuratórium tagjai:
Molnár László József grafikus, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének tanára
Bálint Zsombor keramikus, szobrász
Koltai-Dietrich Gábor festőművész

A kuratórium elsősorban narratív és figurális munkákat vár a pályázóktól. A pályázati kiírás fotóművészeti alkotásokra nem vonatkozik.
A kuratórium 15 képzőművészt válogat ki a pályázók közül, akik kiállíthatnak a Váci Értéktár Muzeális Intézmény Pannonia Házban működő kiállítótermében.
A pályázatokat e-mailen várjuk a muzped@ertektar.vac.hu címre. Kérdéseket ugyancsak ezen az e-mail címen várunk.

Pályázatok leadási határideje: 2011. április 22.
A kiállításon résztvevő művészeket legkésőbb április 29-ig értesítjük.

A szakmai zsűri által beválogatott művek beszállításáról a pályázó gondoskodik.
A pályamunkákat installálásra alkalmas állapotban legkésőbb május 13-ig várjuk a Váci Értéktár Muzeális Intézménybe. (H-2600 Vác, Köztársaság út 19.).
Kapcsolodó dokumentumok:
palyazati_urlap.doc
Kortarsmuveszeti_palyazat_2011.doc


(1-5)(6-9)   következő oldalDunaweb Szolgáltató Kft. 2009.