VÁCI ÉRTÉKTÁR
Közérdekű Muzeális Gyűjtemény


Cím: 2600 Vác Köztársaság út 19.
Telefon: 27 513-482
Email: info@ertektar.vac.hu
   Főoldal
   Kiállítások
   Gyűjtemények
   Programok
   Múzeumpedagógia
   Játékok
   Értékek mindenkinek
   Szolgáltatások
   k.é.k.
   Nyitva tartás
   Kapcsolat
   Hírek
   Pályázatok
   Irattár
   Gyűjtemény katalógus
   Hírlevél feliratkozás

Partnerek
Vac.hu hírek
 - Birtokba vettĂ©k az ovisok a...
 - A polgármesteri hivatal akt...
 - Hamarosan elkĂ©szĂĽl a Szent...
 - Asztalitenisz – Másodszor...
 - Bringanappal zárult a váci...
forrás: www.vac.hu  
A Váci Értéktár 2012-ben megszűnt. A honlap csak archív anyagokat tartalmaz. A Pannónia Házzal kapcsolatos információk a Tragor Ignác Múzeum honlapján - www.muzeumvac.hu - érhetőek el.
Kiállítások /
HINCZ GYULA: ERDÉLY
2012. június 22., péntek
Hincz Gyula: Erdély
2012. június 22 – október 14.

Észak-Erdély visszacsatolását (1940) követően a magyar kormány hihetetlen energiákat mozgatott meg, hogy a visszatért országrészt kulturálisan is visszaszerezze Magyarország számára. Ez a munka egyszerre folyt az anyaországban és Erdélyben. Előbbire példa az erdélyi művészet budapesti bemutatkozása, utóbbira a Kolozsvári Művészeti hetek vagy a Székelyföldi Művészeti Év rendezvényei, amelyek mind az anyaország és Erdély közti kulturális kapcsolatok újrafelvételét és erősítését célozták. E törekvések közé sorolható a Székelyföldi ösztöndíj mára szinte teljesen feledésbe merült története is. Az ösztöndíj programot Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter kezdeményezte, de a szervezés már nagyrészt utódjára, Szinyei Merse Jenőre maradt. 1941-ben, majd 1942-ben és 1943-ban több mint két tucat művész (Koffán Károly, Klie Zoltán, Duray Tibor, Ónodi Béla, illetve az erdélyi Ferenczy Júlia, Gy. Szabó Béla, Mágori Varga Béla és mások) élhetett a lehetőséggel, hogy a Székelyföldön dolgozhasson. Az elkészült alkotásokból 1943-ban a budapesti Szépművészeti Múzeumban rendeztek kiállítást, majd az anyagot 1944 februárjában Kolozsváron is bemutatták. A tervezett marosvásárhelyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi kiállításokra az időközben bekövetkezett német megszállás miatt már nem kerülhetett sor.

A székelyföldi ösztöndíjas volt Hincz Gyula is, aki képeinek tanúsága szerint 1941-ben és 1942-ben Kalotaszegen és Székelyföldön járt. Az itt készült olajfestményei még soha nem szerepeltek kiállításon, Hincz ugyan tervezte bemutatásukat, de a háborús körülmények között erre már nem kerülhetett sor. Az 1940-es évek második felére a megváltozott történelmi körülmények következtében az alkotások elvesztették aktualitásukat, s Hinczet is más témák és kérdések foglalkoztatták. Az erdélyi sorozatot azonban megőrizte műtermében, s halála után innen kerültek múzeumi őrzésbe. A 2010-2012 között restaurált olajfestmények mellett a kiállítás Hincz hasonló témájú grafikáit is bemutatja. A guache technikával készült grafikák sorozata a Magyar Nemzeti Galériából, illetve magángyűjteményekből érkezik a kiállításra. Az évtizedeken át a műteremben, majd múzeumi raktárban őrzött olajfestményekkel szemben ugyanis a grafikák sorsa szerencsésebben alakult. Hincz 1943-ban a Tamás Galériában mutatta be a képeket, amelyek közül a Fővárosi Képtár is megvásárolt néhányat, a többi magángyűjteményekbe került, s a rendszerváltás óta több kiállításon és aukción is szerepeltek.

A székelyföldi ösztöndíjasok alkotásai mára szétszóródtak, s csak kisebb részük került közgyűjteményekbe. A Váci Értéktárban bemutatásra kerülő képek a székelyföldi ösztöndíjasok ma ismert legnagyobb és legteljesebb sorozatának darabjai. A kiállítás grafikai és olajfestmény szekcióból áll, amelyeket Hincz 1943-as Wass Albert-illusztrációinak reprodukciói egészítenek ki.

A festmények restaurálását a Nemzeti Kulturális Alap valamint Vác Város Önkormányzata támogatta.

megnyitó: 2012. június 21. csütörtök, 17 óra

Helyszín: Pannonia, emeleti kiállító terem
Rendező: Váci Értéktár

Dunaweb Szolgáltató Kft. 2009.