VÁCI ÉRTÉKTÁR
Közérdekű Muzeális Gyűjtemény


Cím: 2600 Vác Köztársaság út 19.
Telefon: 27 513-482
Email: info@ertektar.vac.hu
   Főoldal
   Kiállítások
   Gyűjtemények
   Programok
   Múzeumpedagógia
   Játékok
   Értékek mindenkinek
   Szolgáltatások
   k.é.k.
   Nyitva tartás
   Kapcsolat
   Hírek
   Pályázatok
   Irattár
   Gyűjtemény katalógus
   Hírlevél feliratkozás

Partnerek
Vac.hu hírek
 - Birtokba vettĂ©k az ovisok a...
 - A polgármesteri hivatal akt...
 - Hamarosan elkĂ©szĂĽl a Szent...
 - Asztalitenisz – Másodszor...
 - Bringanappal zárult a váci...
forrás: www.vac.hu  
A Váci Értéktár 2012-ben megszűnt. A honlap csak archív anyagokat tartalmaz. A Pannónia Házzal kapcsolatos információk a Tragor Ignác Múzeum honlapján - www.muzeumvac.hu - érhetőek el.
Kiállítások /
Bóbitától a Bibliáig - Hincz Gyula könyvillusztrációi
2011. július 22., péntek
Bóbitától a Bibliáig - Hincz Gyula könyvillusztrációi
2011. július 22 - október 16.

A kiállításon számos látványos grafika látható, közismert és kedvelt irodalmi alkotásokból. 25 könyv illusztrációi, amelyek Hincz Gyula magas színvonalú művészetéről tanúskodnak. A késő avantgárd kiemelkedő mesterének illusztrációin könnyed és komoly, klasszikus és modern stílusok keveredése és fejlődése látható.

Az irodalmi színtéren feltűnik Swift Gulliver utazása, Musset Szeszély című darabja, és mellettük a magyar líra klasszikus költőinek művei, a Toll és Ecset című kiadványból. Továbbá olyan jelentős írók, mint Karinthy Frigyes vagy Krúdy Gyula munkái. A névsor itt még nem ért véget, mivel Hincz pályafutása során több mint 140 könyvet illusztrált. Így számos meglepetés várja még a Duna parti város vendégeit. A kiállító teremben kialakított olvasósarokban továbbá kézbe is vehetők az illusztrált kötetek.

A Bóbitától a Bibliáig kiemelt témájaként Hincz Gyula gyermek köteteket díszítő életteli és vidám illusztrációi is helyet kapnak. Többek között Weöres Sándor Zimmzizimje, vagy éppen A török és a tehenek című közismert Móricz Zsigmond mondókának az illusztrációi. A tárlatot a mese színes világa teszi élménnyé a gyermekek számára, és egy a térből kicsípett mesekuckó. Játékos hangulatával interaktív kikapcsolódásra nyújt lehetőséget a kisebbek számra.

A kiállítás a Hincz Gyula életmű újra gondolásának, feltárásának programjába illeszkedik. Folytatása a Vácon 2010-ben időszaki kiállítások formájában elindított Hincz tárlatoknak. Annak érdekében, hogy ez a kreatív és gazdag hagyaték megtalálja a valódi helyét és szerepét a magyar művészet történetében.

A váci bemutatót követően a kiállítás tovább utazik az Országos Széchényi Könyvtárba,majd 2012-ben többek között a Győri Városi Művészeti Múzeumban és Ipolyságban is látható lesz.

A kiállítás kurátora: Nagy Viktor művészettörténész
Helyszín: Pannonia, emeleti kiállítóterem

Dunaweb Szolgáltató Kft. 2009.