VÁCI ÉRTÉKTÁR
Közérdekű Muzeális Gyűjtemény


Cím: 2600 Vác Köztársaság út 19.
Telefon: 27 513-482
Email: info@ertektar.vac.hu
   Főoldal
   Kiállítások
   Gyűjtemények
Iparművészet
Helytörténet
Képzőművészet
   Programok
   Múzeumpedagógia
   Játékok
   Értékek mindenkinek
   Szolgáltatások
   k.é.k.
   Nyitva tartás
   Kapcsolat
   Hírek
   Pályázatok
   Irattár
   Gyűjtemény katalógus
   Hírlevél feliratkozás

Partnerek
Vac.hu hírek
 - MEGHÍVÓ galĂŠria avatĂłra
 - MEGHÍVÓ galĂŠria avatĂłra
 - SzerdĂĄn reggel Ăźl Ăśssze V...
 - VÁC MEGÚJUL
 - RobbantĂĄs miatti ideiglenes...
forrás: www.vac.hu  
A Váci Értéktár 2012-ben megszűnt. A honlap csak archív anyagokat tartalmaz. A Pannónia Házzal kapcsolatos információk a Tragor Ignác Múzeum honlapján - www.muzeumvac.hu - érhetőek el.
Gyüjtemény / Iparművészet

Gádor-gyűjtemény

Gádor István

Gádor Istvánt (1891-1984) a művészettörténet-írás a modern magyar kerámia megteremtőjeként, Kovács Margit és Gorka Géza mellett a legnagyobb mesterek között tartja számon. Egész életében érzékenyen reagált az iparművészet és a társadalom változásaira, művészetét a hagyományok tisztelete és folyamatos kísérletezés és megújulás jellemzi. Még 80 éves kora felett is új problémák foglalkoztatták, s a kifejezés új lehetőségeit kereste.  Első éveit primitív expresszionizmus jellemzi, majd az 1930-as évektől figyelme a népművészet felé fordul, s ennek forma- és  motívumkincséből, technikájából meríti új impulzusait. Az 1950-es években már a népművészetből nyert felismerésekre támaszkodva tér vissza egy elvontabb kifejezésmódhoz. Az 1960-as évektől az agyag és a máz más anyagokkal történő ötvözésének lehetőségei érdeklik, ekkor születnek rézzel, üveggel és üvegmázzal díszített művei. Élete utolsó évtizedeiben pedig az ipari formákból előállítható térplasztika problémája felé fordult.

A váci Gádor-gyűjtemény

Gádor István még életében szerette volna elérni, hogy alkotásaiból állandó kiállítás nyíljon, de ajánlatát az Iparművészeti Múzeum annak idején elutasította, s végül a pécsi Janus Pannonius Múzeum vállalkozott a kiállítás megrendezésére. 1972-ben a múzeum mintegy 400 alkotást vett át a művésztől, s ez a gyűjtemény vált az alapjává a siklósi várban megnyitott Gádor Múzeumnak, amelyet 1977-ben felújítottak és kibővítettek. Gádor István 1984-ben bekövetkezett halála után a hagyatékot Vác Város Önkormányzata vette át, s azt a PMMI Vak Bottyán Múzeum kezelésébe adta. A mintegy 1200 alkotást számláló gyűjtemény bemutatására azonban már nem volt pénzügyi forrás, s így az életmű raktárban maradt, gondozását 2009-ben vette át a Váci Értéktár.

 


Öntöttvas gyűjtemény

A Váci Értéktár Öntöttvas gyűjteményének alapját Berczelly Attila váci gyűjteménye képezi. Berczelly az 1990-es évek eleje óta foglalkozott öntöttvas tárgyak gyűjtésével, melyek kezdetben otthonában, majd Zebegényben, Kehidakustányban és végül újra Vácott voltak megtekinthetők. Vác városa 2007-ben a gyűjtőtől vásárolta meg a gyűjteményt, amelyeknek gondozását 2010-ben vette át a Váci Értéktár.

A Váci Értéktár Öntöttvas gyűjteménye 416 kulturális tárgyat tartalmaz. A tárgyak között kisplasztikák, dísztálak és különböző díszített használati tárgyak (tükör- és képtartók, tintatartók, hamutálak stb.), lakásfelszerelési tárgyak (falikarok, törülköző tartó, virágállványok, kályhák, kályhalapok stb.), különböző háztartási eszközök (lábosok, fazekak, mozsarak, melegítők, szeletelő, vasaló stb.), továbbá sírlapok, sírkeresztek és corpusok fordulnak elő. A gyűjtemény tehát – az építészeti öntvények kivételével – a nem ipari öntöttvas kisöntvények szinte teljes termékskáláját reprezentálja. A gyűjtemény ugyanakkor nem hozható kizárólagos összefüggésbe valamelyik magyarországi öntödével, vagy a vaskohászat valamelyik hagyományos magyarországi, illetve külföldi központjával. Németországi, csehországi, ausztriai, oroszországi és magyarországi műüntvények egyaránt találhatók az anyagban, amely ezáltal átfogó képet nyújt az 1850 -1950 közötti öntöttvasművesség történetéről.
Dunaweb Szolgáltató Kft. 2009.